10/07/2020ΕΠΑΛ.

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα Επαγγελματικά Λύκεια, τα βρίσκετε στις ερωτο-απαντήσεις που ακολουθούν: 

Τι είναι τα ΕΠΑ.Λ.;

Το ΕΠΑ.Λ. (Επαγγελματικό Λύκειο) είναι σχολείο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για αποφοίτους Γυμνασίων και Α΄ τάξης Λυκείου. Η διάρκεια σπουδών είναι 3 χρόνια για αποφοίτους γυμνασίων και 2 χρόνια γι’ αυτούς που έχουν τελειώσει την Α΄ Λυκείου ή έχουν απολυτήριο Λυκείου. Στο τέλος των σπουδών τους οι μαθητές παίρνουν απολυτήριο και πτυχίο με το οποίο μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμα που σπούδασαν. Το απολυτήριο Λυκείου μπορεί να είναι απαραίτητο πλέον για οτιδήποτε κι αν θελήσει κάποιος να κάνει στην ζωή του αλλά και το πτυχίο των ΕΠΑΛ ανοίγει επαγγελματικές διεξόδους.

Πλεονεκτήματα των ΕΠΑΛ:

  • ισότιμο απολυτήριο με των Γενικών Λυκείων
  • πτυχίο  επιπέδου 5 (ισότιμο των ΔΙΕΚ), 
  • επιπλέον μόρια για πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ, και
  • ευκολότερη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση!



Το απολυτήριο λυκείου από το ΕΠΑ.Λ. είναι ισότιμο με το απολυτήριο του Γενικού Λυκείου;

- ΝΑΙ, τα απολυτήρια των Επαγγελματικών Λυκείων σαφώς και είναι ΙΣΟΤΙΜΑ με τα απολυτήρια των Γενικών Λυκείων.

Γιατί ένας μαθητής να προτιμήσει ΕΠΑΛ κι όχι γενικό λύκειο;

- Γιατί με τα εργαστηριακά μαθήματα, δηλαδή το πρακτικό μέρος των θεωρητικών μαθημάτων, δεν υπάρχουν οι απαιτήσεις που έχει ένα γενικό λύκειο. Σε όλα τα μαθήματα ειδικότητας οι βαθμοί θεωρητικού και πρακτικού μέρους συμψηφίζονται. Επιπλέον παίρνει με την μαθητεία (4ο έτος σπουδών στο ΕΠΑΛ) ένα πτυχίο επιπέδου 5 που είναι ισότιμο των ΔΙΕΚ ενώ από το γενικό λύκειο στα ΔΙΕΚ θα έκανε 2 χρόνια σπουδών. Ας μην παραλείψουμε βέβαια και την ευκολότερη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με πολύ χαμηλότερες βάσεις εισαγωγής και ευκολότερα μαθήματα.

Στο ΕΠΑ.Λ. δίνεται μόνο απολυτήριο λυκείου όπως γίνεται στο γενικό λύκειο;

- ΟΧΙ, στους αποφοίτους του ΕΠΑ.Λ. όπως ανέφερα παραπάνω χορηγείται εκτός από το απολυτήριο Επαγγελματικού Λυκείου και πτυχίο επιπέδου 4 και επιπέδου 5 μετά από πιστοποίηση μετά το τέλος των 9 μηνών της μαθητείας. Με την μαθητεία δίνεται η δυνατότητα σε απόφοιτους ΕΠΑΛ ηλικίας 18 - 24 ετών, ασφαλούς ένταξης σε πραγματικό εργασιακό περιβάλλον, για εννέα (9) μήνες, υπό τη εποπτεία του σχολείου με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, μισθό στο 75% του κατώτατου μισθού και πλήρη ασφάλιση (υγειονομική και συνταξιοδοτική) και συμπληρωματικής εργαστηριακής εκπαίδευσης στο σχολείο. Αυτό επίσης είναι από τα προτερήματα των ΕΠΑΛ γιατί γνωρίζετε τι σημαίνει να κολλάς ένσημα στα 18 σου χρόνια.

Τι είναι το πτυχίο επιπέδου 4;

- Όταν λέμε πτυχίο επιπέδου 4 εννοούμε το πτυχίο που παίρνουν οι απόφοιτοι του ΕΠΑ.Λ. και μάλιστα με ενδοσχολικές εξετάσεις, το οποίο τους δίνει το δικαίωμα να ασκήσουν το επάγγελμα της ειδικότητας του τομέα που έχουν επιλέξει στον ιδιωτικό τομέα ή να διοριστούν σε αντίστοιχη θέση στο δημόσιο τομέα σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Τα ΕΠΑΛ είναι εξοπλισμένα και με εργαστήρια;

- ΝΑΙ, φυσικά, υπάρχουν σύγχρονα εργαστήρια στο 1ο Ε.Κ. (εργαστηριακό κέντρο) που στηρίζουν την λειτουργία των ΕΠΑΛ. Ο εξοπλισμός είναι σύμφωνος με τα χαρακτηριστικά του σχολείου και το αναλυτικό πρόγραμμα των ειδικοτήτων.

Αν κάποιος τελειώσει το Γενικό Λύκειο μπορεί να εγγραφεί σε κάποιο τομέα του ΕΠΑ.Λ.;

- ΝΑΙ, μπορεί, στη Β΄ Λυκείου, επιλέγοντας έναν τομέα που τον ενδιαφέρει και αφού ολοκληρώσει και την αντίστοιχη ειδικότητα στη Γ' Λυκείου παίρνει πτυχίο της ειδικότητας αυτής. Τα τρία αυτά χρόνια παρακολουθεί μόνο μαθήματα της ειδικότητας που έχει επιλέξει, και όχι μαθήματα Γενικής Παιδείας και επιπλέον μπορεί να συμμετέχει εκ νέου στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΕΠΑΛ.

Και τελειώνοντας το ΕΠΑ.Λ. μπορεί να δηλώσει όποια πανεπιστημιακή σχολή θέλει;

- Μπορεί να εισαχθεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ΑΕΙ - Α.ΤΕΙ σε σχολές σχετικές με την ειδικότητά του αλλά και σε σχολές ενός κοινού πεδίου όπως ΤΕΦΑΑ και στρατιωτικές, αστυνομικές σχολές και σχολές πυροσβεστικής μέσω πανελληνίων εξετάσεων σε τέσσερα μαθήματα που θα διδάσκεται στην τρίτη τάξη, δύο (2) μαθήματα γενικής παιδείας και δύο (2) μαθήματα της ειδικότητας του

Τι εννοούμε λέγοντας τομείς στο ΕΠΑ.Λ.;

- Στο ΕΠΑ.Λ. αντί να λέμε θεωρητική ή θετική ή τεχνολογική κατεύθυνση, όπως λέμε στο Γενικό Λύκειο, λέμε τομέα μηχανολογικό, οικονομικό, ηλεκτρολογικό, πληροφορικής, υγείας πρόνοιας, δομικών έργων, κ.ά. Στον τομέα παρακολουθείς εκτός από μαθήματα γενικής παιδείας, θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα του επαγγελματικού τομέα που έχεις επιλέξει.

Ποιοι τομείς και ποιες ειδικότητες  λειτουργούν στα ΕΠΑ.Λ. :

Για να δείτε τους τομείς και τις ειδικότητες των ΕΠΑ.Λ. για το σχολικό έτος 2019-2020

ΕΠΙΛΕΓΩ ΕΠΑΛ
ΦΟΙΤΗΣΗ & ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ
Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας
Το ΕΠΑ.Λ.αποτελεί μια σημαντική λύση στις σημερινές δύσκολες συνθήκες επαγγελματικής αποκατάστασης. Συνεπώς, είναι σημαντικό να γνωρίζουν γονείς και μαθητές τη δομή και το πλαίσιο λειτουργίας του ΕΠΑ.Λ. καθώς και τις δυνατότητες που προσφέρει.
Τίτλοι Σπουδών Επαγγελματικού Λυκείου για τους μαθητές:
  • Απολυτήριο Λυκείου Ισότιμο με αυτό του Γενικού Λυκείου.
  • Επιπλέον Επαγγελματικό Πτυχίο Ειδικότητας, Επιπέδου 4 (αντίστοιχο των Ευρωπαϊκών) στην ειδικότητα που έχουν επιλέξει (π.χ. Ηλεκτρολόγος, Μηχανολόγος, Τεχνικός Οχημάτων, Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων, Βοηθός Νοσηλευτή, κ.α.).
  • Κατοχυρωμένα Επαγγελματικά Δικαιώματα στην επιλεγμένη Ειδικότητα.
Ανώτερες και Ανώτατες Σπουδές:
Το ΕΠΑΛ δίνει τη δυνατότητα στο μαθητή/μαθήτρια να συνεχίσει τις σπουδές του/της στα ΑΕΙ (Πανεπιστήμια), στα ΑΤΕΙ, στην Πυροσβεστική, στις Αστυνομικές και Στρατιωτικές Σχολές και στα ΙΕΚ.
Μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων οι μαθητές μπορούν να εισαχθούν στα ΑΕΙ και στα ΑΤΕΙ.
Στις Πανελλαδικές Εξετάσεις στην Γ’ Τάξη οι μαθητές εξετάζονται μόνο σε 4 μαθήματα: Νεοελληνική Γλώσσα, Μαθηματικά και σε δύο (2) μαθήματα της Ειδικότητας που έχουν επιλέξει.
  • Εισαγωγή στα ΑΤΕΙ, στις Αστυνομικές και στις Στρατιωτικές Σχολές καθώς και στη Σχολή Πυροσβεστικής με Ειδικό Ποσοστό.
  • Από το σχολικό έτος 2016-2017 ισχύει η εισαγωγή επιπλέον θέσεων 1% για κάθε τμήμα στις Πανεπιστημιακές σχολές (ΑΕΙ).
  • Εγγραφή στα ΙΕΚ με φοίτηση μόνο 3 Εξαμήνων στην ίδια Ειδικότητα ή 5 Εξαμήνων για την απόκτηση νέας Ειδικότητας.
  • Τάξη μαθητείας: Με το νέο θεσμό του «Προαιρετικού μεταλυκειακού έτους – τάξη μαθητείας» δίνεται η δυνατότητα σε απόφοιτους ΕΠΑΛ ηλικίας 18 – 24 ετών, ασφαλούς ένταξης σε πραγματικό εργασιακό περιβάλλον, για εννέα (9) μήνες, υπό τη εποπτεία του σχολείου με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, μισθό στο 75% του κατώτατου μισθού και πλήρη ασφάλιση (υγειονομική και συνταξιοδοτική) και συμπληρωματικής εργαστηριακής εκπαίδευσης στο σχολείο. Με εξετάσεις πιστοποίησης απόκτηση πτυχίου επιπέδου 5.

Τα μαθήματα που διδάσκονται στα ΕΠΑ.Λ
  • Α΄ Τάξη ΕΠΑ.Λ: Εκτός από τα μαθήματα Γενικής Παιδείας (Νέα Ελληνική Γλώσσα, Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Αγγλικά, Φυσική Αγωγή) υπάρχουν και τρία (3) μαθήματα επιλογής–προσανατολισμού ώστε να  βοηθήσουν τους μαθητές να επιλέξουν τον Τομέα που επιθυμούν για να συνεχίσουν στην Β’ Τάξη. Επίσης, υπάρχουν μαθήματα όπως: Ερευνητική Εργασία στην Τεχνολογία, Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός – Ασφάλεια & Υγεία στο χώρο εργασίας και Ζώνη Δημιουργικών Δραστηριοτήτων.
  • Β΄ Τάξη ΕΠΑ.Λ: Ανάλογα με τον επιλεγμένο Τομέα διδάσκονται μαθήματα Γενικής Παιδείας (12 ώρες) και Επαγγελματικά μαθήματα (23 ώρες). Τα Επαγγελματικά μαθήματα μπορούν να είναι Θεωρίας, Εργαστηριακά ή Μεικτά (δηλ. Θεωρία + Εργαστήριο). Για παράδειγμα το μάθημα «Τεχνολογία Μηχανολογικών Κατασκευών» του τομέα Μηχανολογίας είναι μεικτό μάθημα 7 ωρών: 2 ώρες Θεωρίας και 5 ώρες Εργαστηρίου.
  • Γ΄Τάξη ΕΠΑ.Λ: Στην Γ’ τάξη γίνεται η επιλογή της ειδικότητας. Για παράδειγμα στον Τομέα «Υγείας – Πρόνοιας – Ευεξίας» υπάρχει η Ειδικότητα «Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων» ή «Βοηθός Νοσηλευτή». Αντίστοιχα υπάρχουν Ειδικότητες και στους υπόλοιπους Τομείς των ΕΠΑΛ. Τα μαθήματα διακρίνονται σε Γενικής Παιδείας (12 ώρες) και μαθήματα Ειδικότητας (23 ώρες). Επίσης τα μαθήματα Ειδικότητας είναι Θεωρίας, Εργαστηριακά ή Μεικτά (δηλ. Θεωρία + Εργαστήριο).
  • Κυρίως στη Β’ και στη Γ’ Τάξη τα μαθήματα είναι εξειδικευμένα και έχουν άμεση σχέση με το επάγγελμα που θα ακολουθήσει ο μαθητής αργότερα. Επίσης  τον προετοιμάζουν τόσο με το κατάλληλο Θεωρητικό υπόβαθρο όσο και σε πρακτικό επίπεδο μέσα στο χώρου του Εργαστηρίου με κατάλληλες εργαστηριακές ασκήσεις.


ΕΠΑ.Λ.ΓΕ.Λ.
Χορηγεί στους αποφοίτους Πτυχίο ειδικότητας.—————————–
Χορηγεί στους αποφοίτους Απολυτήριο με ενδοσχολικές εξετάσεις.Χορηγεί στους αποφοίτους Απολυτήριο με ενδοσχολικές και πανελλήνιες εξετάσεις.
Οι μαθητές διδάσκονται μαθήματα επαγγελματικών τομέων & ειδικοτήτων – γενικής παιδείας & ωφελιμότητας (εκτός των Αρχαίων Ελληνικών) και παράλληλα εκπαιδεύονται στα εργαστήρια τομέων και ειδικοτήτων.Οι μαθητές διδάσκονται μαθήματα γενικής παιδείας και ωφελιμότητας.
Οι απόφοιτοι εγγράφονται στα ΙΕΚ κατά προτεραιότητα σε σχέση με τους απόφοιτους των ΓΕ.Λ. και φοιτούν ένα (1) έτος.Οι απόφοιτοι εγγράφονται στα ΙΕΚ και φοιτούν δύο (2) έτη.
Οι απόφοιτοι έχουν δικαίωμα απόκτησης άδειας άσκησης επαγγέλματος επιπέδου 3 της ειδικότητας που αναφέρεται στο πτυχίο τους.—————————–
Οι απόφοιτοι έχουν όλα τα εκπαιδευτικά και επαγγελματικά δικαιώματα που απορρέουν από το απολυτήριο Λυκείου.Οι απόφοιτοι έχουν όλα τα εκπαιδευτικά και επαγγελματικά δικαιώματα που απορρέουν από το απολυτήριο Λυκείου.
Οι απόφοιτοι εισάγονται με πανελλήνιες εξετάσεις στα ΑΕΙ, ΑΤΕΙ, Στρατιωτικές Σχολές, Αστυνομικές Σχολές.Οι απόφοιτοι εισάγονται με πανελλήνιες εξετάσεις στα ΑΕΙ, ΑΤΕΙ, Στρατιωτικές Σχολές, Αστυνομικές Σχολές.
Οι απόφοιτοι εισάγονται με ειδικές πανελλήνιες εξετάσεις και με ειδικό ποσοστό στα ΑΤΕΙ, Στρατιωτικές Σχολές, Αστυνομικές Σχολές Υπαξιωματικών.—————————–
 
Συνοψίζοντας:
Οι απόφοιτοι των ΕΠΑ.Λ.με την ολοκλήρωση των σπουδών τους θα μπορούν να ενταχθούν απευθείας στην αγορά εργασίας, με βάση το πτυχίο της ειδικότητάς τους, επιπέδου 4, είτε να επιλέξουν μία από τις τέσσερις επιλογές συνέχισης της κατάρτισής τους:
1. Να φοιτήσουν στο νέο θεσμό του προαιρετικού «Μεταλυκειακού Έτους-Τάξης Μαθητείας», με το οποίο τους δίνεται η δυνατότητα ασφαλούς ένταξης σε πραγματικό εργασιακό περιβάλλον σε επιχειρήσεις του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα υπό την εποπτεία του σχολείου, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και να αποκτήσουν πτυχίο επιπέδου 5.
2. Να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση: Στα ΤΕΙ με ειδικό ποσοστό θέσεων με κατώτατο όριο το 20% και στα πανεπιστήμια σε ποσοστό επιπλέον θέσεων 5%.
3. Να συνεχίσουν τις σπουδές τους στα διετή προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης που θα οργανώσουν τα ΑΕΙ.
4. Να συνεχίσουν τις σπουδές τους στα ΙΕΚ -με φοίτηση 3 εξαμήνων στην ίδια ειδικότητα ή 5 εξαμήνων για την απόκτηση νέας- και να αποκτήσουν πτυχίο επιπέδου 5.

Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας

Το «Μεταλυκειακό Έτος-Τάξη Μαθητείας» αποτελεί μια προαιρετική εναλλακτική διαδρομή μετά την αποφοίτηση από το ΕΠΑΛ. Παρέχει τη δυνατότητα στους ενήλικες αποφοίτους του να εκπαιδευτούν στο χώρο εργασίας είτε του δημοσίου είτε του ιδιωτικού τομέα. Στους μαθητευόμενους παρέχεται αμοιβή ίση με το 75% του νόμιμου κατώτατου ημερομισθίου και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Κατά την 9μηνη διάρκεια του προγράμματος, το οποίο τελεί υπό την εποπτεία των ΕΠΑ.Λ., οι απόφοιτοι συμμετέχουν στο «Πρόγραμμα εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας − Μαθητεία σε εργασιακό χώρο» για 4 ημέρες την εβδομάδα, ενώ μία φορά την εβδομάδα παρακολουθούν εργαστηριακό μάθημα της ειδικότητας στο ΕΠΑΛ ή στο Εργαστηριακό Κέντρο.
Με τη συμμετοχή των αποφοίτων των ΕΠΑΛ στο θεσμό της μαθητείας επιχειρείται η ομαλή και ασφαλής είσοδός τους στην αγορά εργασίας, με στόχο τη στήριξή τους μετά την απόκτηση του πτυχίου τους. Ταυτόχρονα, σε αντίθεση με άλλες μορφές εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας, εξασφαλίζεται, μέσω της εφαρμογής συγκεκριμένου Προγράμματος Σπουδών, ότι οι μαθητευόμενοι αποκτούν ουσιαστικές γνώσεις, σχετικές με την ειδικότητά τους. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος οι απόφοιτοι αποκτούν Πτυχίο Επαγγελματικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, το οποίο χορηγείται μετά την ολοκλήρωση της πιστοποίησης των προσόντων τους από τον ΕΟΠΠΕΠ. Αποκτούν επίσης πολύτιμη εργασιακή εμπειρία που τους οδηγεί στην απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, όπου αυτό απαιτείται και σε πρόσθετα προσόντα για το δημόσιο τομέα μέσω ΑΣΕΠ (150 μόρια).
 
Οι 21 ειδικότητες που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα μαθητείας των ΕΠΑΛ είναι οι εξής:
 
1 Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών
2 Υπάλληλος Τουριστικών Επιχειρήσεων
3 Ηλεκτρολογικών Εγκαταστάσεων
4 Τεχνικός Ηλεκτρονικών και Υπολογιστικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων, Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών
5 Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ψύξης, Αερισμού και Κλιματισμού
6 Τεχνικός Οχημάτων
7 Τεχνικός Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών
8 Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής
9 Σχεδιαστής Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής
10 Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής
11 Βοηθός Νοσηλευτή
12 Βοηθός Ιατρικών –Βιολογικών Εργαστηρίων
13 Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων
14 Βοηθός Φυσικοθεραπευτή
15 Αισθητικής Τέχνης
16 Γραφικών Τεχνών
17 Συντήρησης Έργων Τέχνης – Αποκατάστασης  
18 Τεχνικός Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων και Κατασκευών  
19 Τεχνικός Η/Υ και Δικτύων Η/Υ  
20 Βοηθός Φαρμακείου  
21 Κομμωτικής Τέχνης




Συντελεστές βαρύτητας Τρόπος υπολογισμού μορίων
1. Για τον προσδιορισμό του συνόλου των μορίων κάθε υποψήφιου/ας για εισαγωγή στις Σχολές, τα Τμήματα και τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων του Τομέα αποφοίτησής τους καθώς και της Κοινής Ομάδας, οι συντελεστές βαρύτητας των μαθημάτων Γενικής παιδείας και ειδικότητας έχουν οριστεί βάσει του άρθρου 13 του ν. 4452/2017 (ΦΕΚ 17 Α’) ως εξής: − για το μάθημα των Μαθηματικών συντελεστής 1,5 − για το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας & Γραμματείας συντελεστής 1,5 − για το α’ μάθημα ειδικότητας συντελεστής 3,5 − για το β’ μάθημα ειδικότητας συντελεστής 3,5

2. Για το ειδικό μάθημα της ξένης γλώσσας ορίζεται συντελεστής 1.

3. Για τα ειδικά μαθήματα της «Αρμονίας» και του «Ελέγχου μουσικών ακουστικών ικανοτήτων» ορίζεται συντελεστής 2 για το μέσο όρο των βαθμών τους. Για τα ειδικά μαθήματα του «Ελευθέρου Σχεδίου» και του «Γραμμικού Σχεδίου» ορίζεται συντελεστής 2 για το μέσο όρο των βαθμών τους.

Στις πρακτικές δοκιμασίες για την εισαγωγή στα τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού ορίζεται συντελεστής 2 για το μέσο όρο των βαθμών τους Για τον υπολογισμό του συνόλου των μορίων κάθε υποψήφιου/ας αθροίζονται τα γινόμενα του βαθμού κάθε μαθήματος που προκύπτει με τον αντίστοιχο συντελεστή και στη συνέχεια το τελικό άθροισμα πολλαπλασιάζεται με το 100.
 Αν στη συνολική βαθμολογία προκύπτει και δεκαδικό μέρος γίνεται στρογγυλοποίηση στην πλησιέστερη ακέραιη μονάδα ως ακολούθως: Αν το δεκαδικό μέρος είναι μικρότερο της μισής ακέραιης μονάδας (0,5) παραλείπεται. Αν το δεκαδικό μέρος είναι ίσο ή μεγαλύτερο της μισής ακέραιης μονάδας (0,5) τότε η συνολική βαθμολογία στρογγυλοποιείται στην αμέσως επόμενη ακέραιη μονάδα.

ΤΜΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ/ΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΤΟΜΕΩΝ

ΣΜΥΑ/ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ
ΣΜΥΑ/ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ
ΣΜΥΑ/ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚ. ΚΑΙ  ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ
ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΟΥ (Σ.Μ.Υ.) ΟΠΛΑ
ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΟΥ (Σ.Μ.Υ.) ΣΩΜΑΤΑ
ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΝΑΥΤΙΚΟΥ (Σ.Μ.Υ.Ν.)
Α.Ε.Ν. ΣΧΟΛΗ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ
Α.Ε.Ν. ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΩΝ
ΣΧΟΛΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ Σ.Π.Α. ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΑΘΗΝΑ) Ε.Κ.Π.Α
ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΝΑΥΠΛΙΟ) ΠΑΝ. ΠΕΛ/ΝΗΣΟΥ
ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΠΑΤΡΑ) ΠΑΝ. ΠΑΤΡΩΝ
ΘΕΑΤΡΟΥ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ) ΑΠΘ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ) ΑΠΘ
ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ) ΠΑΝ. ΜΑΚΕΔ.
ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΑΘΗΝΑ) ΕΚΠΑ
ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ) ΑΠΘ
ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΚΕΡΚΥΡΑ) ΙΟΝΙΟ ΠΑΝ/ΜΙΟ
ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ (ΑΘΗΝΑ) ΕΚΠΑ
ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ) ΑΠΘ
ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ (ΚΟΜΟΤΗΝΗ) ΔΠΘ
ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ (ΣΕΡΡΕΣ) ΑΠΘ
ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ (ΤΡΙΚΑΛΑ) ΠΑΝ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΛΑΪΚΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ (ΑΡΤΑ) Τ.Ε.Ι. ΗΠΕΙΡΟΥ

ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ & ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΛΟΓΩ ΙΔΡΥΣΗΣ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ



ΝΕΟ ΤΜΗΜΑ Α.Ε.Ι.

ΠΑΛΑΙΑ ΤΜΗΜΑΤΑ Τ.Ε.Ι. (ΑΘΗΝΑΣ – ΠΕΙΡΑΙΑ)

Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας

1) Γραφιστικής

2) Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών

Επιστήμης και Τεχνολογίας ΤροφίμωνΤεχνολογίας Τροφίμων
Επιστημών Οίνου, Άμπελου και ΠοτώνΟινολογία & Τεχνολογία Ποτών
Εσωτερικής ΑρχιτεκτονικήςΕσωτερικής Αρχιτεκτονικής
Ηλεκτρολόγων & Ηλεκτρονικών Μηχανικών

1) Ηλεκτρονικών Μηχανικών (Αθήνας)

2) Ηλεκτρονικών Μηχανικών (Πειραιά)

3) Ηλεκτρολόγων Μηχανικών
Μηχανικών ΒιοϊατρικήςΜηχανικών Βιοϊατρικής Τεχνολογίας
Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής

1) Κλωστοϋφαντουργών Μηχανικών

2) Μηχανικών Αυτοματισμού
Μηχανικών Τοπογραφίας και ΓεωπληροφορικήςΜηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής
Μηχανολόγων ΜηχανικώνΜηχανολόγων Μηχανικών
Ναυπηγών ΜηχανικώνΝαυπηγών Μηχανικών
Πολιτικών Μηχανικών

1) Πολιτικών Μηχανικών (Αθήνας)

2) Πολιτικών Μηχανικών (Πειραιά)
Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης

Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης

Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία

Προσχολικής Αγωγής

Βιοϊατρικών Επιστημών

1) Αισθητικής & Κοσμητολογίας

2) Ακτινολογίας – Ακτινοθεραπείας

3) Ιατρικών Εργαστηρίων

4) Οδοντικής Τεχνολογίας

5) Οπτικής & Οπτομετρίας

Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης

Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης

Κοινωνικής Εργασίας

Κοινωνικής Εργασίας

Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας

1) Δημόσιας Υγείας

2) Κοινοτικής Υγείας

Εργοθεραπείας

Εργοθεραπείας

Μαιευτικής

Μαιευτικής

Νοσηλευτικής

Νοσηλευτικής

Φυσικοθεραπείας

Φυσικοθεραπείας

Διοίκησης Επιχειρήσεων

1) Εμπορίας & Διαφήμισης

2) Διοίκησης Επιχειρήσεων (Αθήνα)

3) Διοίκησης Επιχειρήσεων (Πειραιά)

4) Διοίκησης Μονάδων Υγείας & Πρόνοιας

Διοίκησης Τουρισμού

1) Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων & Επιχειρήσεων Φιλοξενίας (Αθήνας)

2) Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων & Επιχειρήσεων Φιλοξενίας (Πειραιά)

Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής

Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής

Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής

1) Κλωστοϋφαντουργών Μηχανικών

2) Μηχανικών Αυτοματισμού

Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών

1) Μηχανικών Πληροφορικής

2) Μηχανικών Υπολογιστικών Συστημάτων

Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών

Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών



ΣΧΟΛΕΣ ΜΕ ΕΙΔΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ή ΠΡΟϔΠΟΘΕΣΕΙΣ(ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΟΙ ΒΑΘΜΙΔΕΣ (ΒΑΘ) ΚΑΙ ΤΑ ΕΙΔΙΚΑ ΜΑΘΉΜΑΤΑ (ΕΙΔ_ΜΑΘ))

ΚΩΔ

ΣΧΟΛΗ

ΒΑΘ

ΕΙΔ_ΜΑΘ

370

Αρχιτεκτόνων Μηχανικών (Χανιά)

1

1

234

Αρχιτεκτόνων Μηχανικών (Ξάνθη)

1

1

231

Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ (Αθήνα)

1

1

236

Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Θεσσαλίας (Βόλος)

1

1

233

Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Θεσσαλονίκης

1

1

232

Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πάτρας

1

1

954

Γραφιστικής (Αθήνα)

1

1

957

Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής (Αθήνα)

1

1

750

Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης & Σχεδιασμού Αντικειμένων (Σέρρες)

2

1

966

Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης (Αθήνα)

1

1

748

Τεχνολόγων Περιβάλλοντος ΤΕ (Ζάκυνθος)- Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς ΤΕ

2

1

409

Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης (Θεσσαλονίκη)

1

2

407

Μουσικών Σπουδών (Κέρκυρα)

1

2

408

Μουσικών Σπουδών Αθήνας

1

2

406

Μουσικών Σπουδών Θεσσαλονίκης

1

2

385

Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης & Διερμηνείας (Κέρκυρα)

1

8

161

Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικ. και Πολ. Σπουδών Θεσσαλονίκης  (ΠΑΜΑΚ)

1

9

179

Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών Παντείου

1

9

355

Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Πειραιά

1

9

157

Ναυτιλιακών Σπουδών Πειραιά

1

3

974

Διοίκηση Τουρισμού (Αθήνα)

1

9

755

Διοίκηση Οικονομίας & Επικοινωνίας Πολιτιστικών & Τουριστικών Μονάδων (Άμφισσα)

2

9

756

Διοίκηση Οικονομίας & Επικοινωνίας Πολιτιστικών & Τουριστικών Μονάδων (Πύργος)

2

9

610

Διοίκησης Επιχειρήσεων (Ηγουμενίτσα)-Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας

2

9

605

Διοίκησης Επιχειρήσεων (Θεσσαλονίκη)-Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας

2

9

770

Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά)-Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας

2

9

611

Διοίκησης Επιχειρήσεων (Ηράκλειο)-Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας

2

9

609

Διοίκησης Επιχειρήσεων (Λάρισα)-Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας

2

9

771

Διοίκησης Επιχειρήσεων (Λευκάδα)-Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας

2

9

614

Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Αγ. Νικολάου Κρήτης

7

9

613

Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου

7

9

405

Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού (Τρίκαλα)

1

11

401

Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού Αθήνας

1

11

404

Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού Θράκης (Κομοτηνή)

1

11

403

Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Θεσσαλονίκης

1

11

402

Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Θεσσαλονίκης (Σέρρες)

1

11

618

Λογοθεραπείας (Πάτρα)

2

14

620

Λογοθεραπείας (Ιωάννινα)

2

14

663

Λογοθεραπείας (Καλαμάτα)

2

14

870

Αστυφυλάκων

4

12

876

Πυροσβεστών

5

12

862

Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού (ΣΜΥ) – Όπλα

3

12

863

Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού (ΣΜΥ) – Σώματα

3

12

880

Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας – Διοίκηση & Εφοδιαστική Υποστήριξη (ΣΜΥΑ)

3

12

879

Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας – Επιχειρησιακή Υποστήριξη (ΣΜΥΑ)

3

12

878

Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας – Τεχνολογική Υποστήριξη (ΣΜΥΑ)

3

12

864

Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (Σ.Μ.Υ.Ν.)

3

12

818

Σχολή Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού

8

12

817

Σχολή Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού

8

12

507

ΑΣΠΑΙΤΕ Ηλεκτρονικών Μηχανικών (Μαρούσι)

7

15

497

ΑΣΠΑΙΤΕ Ηλεκτρολόγων Μηχανικών (Μαρούσι)

7

15

477

ΑΣΠΑΙΤΕ Μηχανολόγων Μηχανικών (Μαρούσι)

7

15

776

ΑΣΠΑΙΤΕ Πολιτικών Μηχανικών (Μαρούσι)

7

15

696

Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής (Αρτα)

2

16



ΒΑΘΜΙΔΕΣ
1 ΑΕΙ ΑΝΩΤΑΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ
2 ΤΕΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ
3 ΣΤΡ ΣΤΡΑΤΟΣ
4 ΑΣΤ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
5 ΣΠΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ
6 ΑΣΠΑΙΤΕ ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ
7 ΑΣΤΕ ΑΝΩΤΑΤΕΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
8 ΑΕΝ ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ

ΕΙΔΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ / ΠΡΟϔΠΟΘΕΣΕΙΣ
(1) Για το τμήμα αυτό απαιτείται εξέταση στα ειδικά μαθήματα “ΕΛΕYΘΕΡΟ ΣΧΕΔΙΟ” και “ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ”.
(2) Για το τμήμα αυτό απαιτείται εξέταση στα ειδικά μαθήματα “ΑΡΜΟΝΙΑ” και “ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΟYΣΙΚΩΝ ΑΚΟYΣΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ”.
(3) Για το τμήμα αυτό απαιτείται εξέταση στο ειδικό μάθημα “ΑΓΓΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ”.
(4) Για το τμήμα αυτό απαιτείται εξέταση στο ειδικό μάθημα “ΓΑΛΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ”.
(5) Για το τμήμα αυτό απαιτείται εξέταση στο ειδικό μάθημα “ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ”.
(6) Για το τμήμα αυτό απαιτείται εξέταση στο ειδικό μάθημα “ΙΤΑΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ”.
(7) Για το τμήμα αυτό απαιτείται εξέταση στο ειδικό μάθημα “ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ”.
(8) Για το τμήμα αυτό απαιτείται εξέταση σε δύο από τα τρία ειδικά μαθήματα “ΑΓΓΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ”, “ΓΑΛΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ”, “ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ”.
(9) Για το τμήμα αυτό απαιτείται εξέταση σε ένα από τα τέσσερα ειδικά μαθήματα “ΑΓΓΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ”, “ΓΑΛΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ”, “ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ”, “ΙΤΑΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ”.
(10) Για το τμήμα αυτό απαιτείται εξέταση στο ειδικό μάθημα “ΕΛΕYΘΕΡΟ ΣΧΕΔΙΟ”.
(11) Για το τμήμα αυτό απαιτείται εξέταση σε τρία από τα εξής τέσσερα αγωνίσματα “ΔΡΟΜΟΣ 400 μ. για αγόρια ή 200 μ. για κορίτσια”, “ΑΛΜΑ ΣΕ ΜΗΚΟΣ”, “ΣΦΑΙΡΟΒΟΛΙΑ 6 κ. για αγόρια ή 4 κ. για κορίτσια” και “50 μ. ΚΟΛYΜΒΗΣΗΣ ΕΛΕYΘΕΡΟ”.
(12) Για να είσαι υποψήφιος για Στρατιωτικές Σχολές, Αστυνομικές Σχολές, Σχολές Πυροσβεστικής και Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού πρέπει να έχεις κριθεί ικανός στις οικείες προκαταρκτικές εξετάσεις (υγειονομικές, αθλητικές, ψυχοτεχνικές) που διενεργούνται από τις συγκεκριμένες σχολές κατά περίπτωση. (Για τις Α.Ε.Ν. απαιτείται μόνο υγειονομική εξέταση). Για τη συμμετοχή στις προκαταρκτικές εξετάσεις πρέπει να υποβάλεις σχετική αίτηση σύμφωνα με όσα ορίζονται στις αντίστοιχες προκηρύξεις. Διευκρινίζεται ότι, όσοι εισαχθούν στις Α.Ε.Ν. εξετάζονται κατά τη διάρκεια του Α’ διδακτικού εξαμήνου στην κολύμβηση και για όσους αποτύχουν διακόπτεται η φοίτηση μέχρι επιτυχούς επανεξέτασης. Κατά τη διάρκεια της φοίτησης στις ΑΕΝ και στις προαγωγικές/απολυτήριες εξετάσεις των ΑΕΝ οι σπουδαστές αξιολογούνται στα διδασκόμενα μαθήματα με γραπτές εξετάσεις ή με γραπτές/προφορικές/πρακτικές εξετάσεις ανάλογα με τη φύση του κάθε μαθήματος. Ο τρόπος εξέτασης κάθε μαθήματος ισχύει για όλους ανεξαιρέτως τους σπουδαστές (σύμφωνα με τον ισχύοντα Κανονισμό Σπουδών και τα ωρολόγια/αναλυτικά προγράμματα διδασκαλίας).
Η Σχολή Αστυφυλάκων, Πυροσβεστών καθώς και οι Σχολές Πλοιάρχων και Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού λειτουργούν με παραρτήματα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και όσοι εισάγονται σε αυτές κατανέμονται στα παραρτήματα με απόφαση των αρμόδιων Υπουργών και με κριτήριο τη δήλωση προτίμησης που υποβάλλουν στο αντίστοιχο Υπουργείο σε συνδυασμό με το σύνολο των μορίων τους.
(13) Στο τμήμα 871 Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας (Πυροσβέστες) εισάγονται ΜΟΝΟ Πυρονόμοι, Αρχιπυροσβέστες και Πυροσβέστες και κατά συνέπεια το δηλώνουν ΜΟΝΟ όσοι υπηρετούν ήδη στο Πυροσβεστικό Σώμα. Όμοια και στο τμήμα 872 Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας (Αστυνομικοί).
(14) Ο υποψήφιος που δηλώνει τμήματα Λογοθεραπείας, πρέπει να γνωρίζει ότι δεν μπορεί να παρακολουθήσει το τμήμα αυτό, αν παρουσιάζει κώφωση-βαρηκοΐα, δυσαρθρία, τραύλισμα, εγκεφαλοπάθεια που επηρεάζει τη λειτουργία λόγου – άρθρωσης ή παθολογική φωνή. Όσοι εισάγονται στα τμήματα αυτά, υποβάλλονται σε σχετικές εξετάσεις με ευθύνη του τμήματος και αν διαπιστωθεί ότι κάποιος παρουσιάζει μια από τις παραπάνω παθήσεις, διαγράφεται από το τμήμα αυτό.
(15) Ο υποψήφιος που δηλώνει τα τμήματα ΑΣΠΑΙΤΕ, πρέπει να γνωρίζει ότι μόλις τελειώσει την τετραετή φοίτηση στο τμήμα αυτό θα μπορεί να διδάξει σχετικά με τον τομέα του σε ΕπαΛ, Ι.Ε.Κ., και Τ.Ε.Ι. Αν επιθυμεί να πάρει και την άδεια ασκήσεως τεχνικού επαγγέλματος (δηλαδή να γίνει πχ τεχνικός ηλεκτρολόγος, μηχανολόγος κτλ), πρέπει να φοιτήσει κι ένα επιπλέον έτος (5ο).
(16) Ο υποψήφιος που δηλώνει το τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου, πρέπει να γνωρίζει ότι δεν μπορεί να παρακολουθήσει το τμήμα αυτό, αν δεν έχει κατακτημένο ήδη ένα καλό επίπεδο μουσικής δεξιοτεχνίας σε κάποιο από τα Ελληνικά λαϊκά παραδοσιακά όργανα.



ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

1) Τα παλιά Τ.Ε.Ι. Αθήνας και Πειραιά έγιναν πλέον (μετά κι από συγχωνεύσεις) Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Σε περίπτωση που περάσει κάποιος σε μία σχολή Τ.Ε.Ι. της επαρχίας, που υπήρχε μέχρι πέρσι και στα Τ.Ε.Ι. Αθήνας ή Πειραιά, αλλά φέτος ανήκει στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΗΣ!!!

2) Όταν υποβάλλετε την αίτηση για τη συμμετοχή στις Πανελλήνιες και αμφιταλαντεύεστε για σχολές που απαιτούν ειδικό μάθημα ή αγωνίσματα, καλό είναι να τις δηλώνετε και όταν θα φτάσει η ώρα της εξέτασής σας για αυτές, αν ακόμα επιθυμείτε να περάσετε σε αυτές δίνετε τα ειδικά μαθήματα ή τα αγωνίσματα, αν όχι τότε δεν παρουσιάζεστε σε αυτά κι απευθείας θα διαγραφούν από το μηχανογραφικό σας (ακόμα κι αν τις δηλώσετε στο μηχανογραφικό, γιατί σε κάποιες αργούν να βγουν τα αποτελέσματα, ώστε να μην σβηστούν αυτόματα από το μηχανογραφικό, περνάτε στην αμέσως επόμενη επιλογή).

3) Αστυνομία-Πυροσβεστική-Στρατός. Όλοι οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων μπορούν να υποβάλλουν αίτηση – δήλωση και να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους για τη συμμετοχή τους στις προκαταρκτικές εξετάσεις για εισαγωγή στις Στρατιωτικές Σχολές, Πυροσβεστικής και Αστυνομίας, ανεξάρτητα αν δίνουν γραπτές ή προφορικές εξετάσεις έχοντας διαπιστωμένη δυσλεξία ή κάποια άλλη μαθησιακή δυσκολία. Όλοι οι υποψήφιοι των αυτών των σχολών στο πλαίσιο των ΠΚΕ θα εξεταστούν από τις επιτροπές που θα συσταθούν, και εκεί θα διαπιστωθεί αν συντρέχουν λόγοι απόρριψης της αίτησής τους. Δηλαδή κάποιος πχ. με δυσλεξία μπορεί να κάνει κανονικά την αίτησή του, να συμμετέχει στις ΠΚΕ και τότε μπορεί να κριθεί ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ ή ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ για εισαγωγή στις παραπάνω σχολές!

 

ΟΡΙΑ  ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΔΟΚΙΜΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ

Οι υποψήφιοι των Στρατιωτικών και Σχολών της Αστυνομίας, εκτός από τα Ψυχοτεχνικά τεστ και τις Υγειονομικές εξετάσεις , εξετάζονται και σε τρία αθλήματα, με συγκεκριμένα όρια που θα βρείτε σε αυτή την σελίδα. Δεν υπάρχει βαθμολογία ανάλογα με την επίδοση όπως στις εξετάσεις των ΤΕΦΑΑ, αλλά περνώντας ένα συγκεκριμένο όριο αποκτούν την δυνατότητα επιλογής τους στις παραπάνω Σχολές

 

ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ (ΚΟΙΝΑ ΟΡΙΑ ΑΓΟΡΙΑ & ΚΟΡΙΤΣΙΑ)

ΟΠΛΑ (ΟΡΙΑ)

ΣΩΜΑΤΑ (ΟΡΙΑ)

 Δρόμος 100 μ.

16 δευτερόλεπτα

17 δευτερόλεπτα

Άλμα σε Μήκος

3,60 μέτρα

3,60 μέτρα

Δρόμος Αντοχής 1000 μ.

4 λεπτά και 20’’

4 λεπτά και 30’’

Άλμα σε Ύψος

1,05 μέτρα

1,00 μέτρο

Σφαιροβολία (σφαίρα 7,275 κιλά)

(Μέσος ‘Ορος και με τα 2 χέρια) 4,50 μέτρα

(Μέσος ‘Ορος και με τα 2 χέρια) 4,40 μέτρα

ΣΧΟΛΕΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ – ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ

ΟΡΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΔΟΚΙΜΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ

ΑΓΟΡΙΑ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ

Δρόμος Αντοχής

4,2 λεπτά (1000 μ.)

4,2 λεπτά (800 μ.)

Άλμα σε Μήκος

3,6 μέτρα

2,55 μέτρα

Άλμα σε Ύψος

1 μέτρο

0,80 μέτρα

 

 

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΕΣ ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ (Τ.Ε.Φ.Α.Α.)

Οι υποψήφιοι που επέλεξαν το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού πρέπει  να περάσουν ορισμένες αθλητικές δοκιμασίες. Απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει αυτό είναι η εξέταση από  Δημόσιο Νοσοκομείο από παθολόγο, καρδιολόγο και οφθαλμίατρο (Υγειονομικές εξετάσεις). Η βαθμολογία που λαμβάνεται από τις αγωνιστικές δοκιμασίες προστίθεται στην βαθμολογία των γραπτών πανελλαδικών εξετάσεων και το γενικό σύνολο είναι ο βαθμός που  μετράει για την εισαγωγή στην σχολή.

 

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ  ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΩΝ  ΑΓΟΡΙΩΝ  ΓΙΑ  Τ.Ε.Φ.Α.Α.

 

ΒΑΘΜΟΙ

ΔΡΟΜΟΣ 400 μ.

ΑΛΜΑ ΣΕ ΜΗΚΟΣ

ΣΦΑΙΡΟΒΟΛΙΑ (6 kg)

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

20

≤ 52,0

≥ 6,20

≥ 14,00

≤ 29,00

19

52,1 – 52,5

6,19 – 6,05

13,99 – 13,60

29,1 – 30,0

18

52,6 – 53,0

6,04 – 5,90

13,59 – 13,20

30,1 – 31,0

17

53,1 – 53,5

5,89 – 5,75

13,19 – 12,80

31,1 – 32,0

16

53,6 – 54,0

5,74 – 5,60

12,79 – 12,40

32,1 – 33,0

15

54,1 – 54,5

5,59 – 5,45

12,39 – 12,00

33,1 – 34,0

14

54,6 – 55,0

5,44 – 5,30

11,99 – 11,60

34,1 – 35,0

13

55,1 – 55,5

5,29 – 5,15

11,59 – 11,20

35,1 – 36,0

12

55,6 – 56,0

5,14 – 5,00

11,19 – 10,80

36,1 – 37,0

11

56,1 – 56,5

4,99 – 4,85

10,79 – 10,40

37,1 – 38,0

10

56,6 – 57,0

4,84 – 4,70

10,39 – 10,00

38,1 – 39,0

9

57,1 – 57,5

4,69 – 4,55

9,99 – 9,60

39,1 – 40,0

8

57,6 – 58,0

4,54 – 4,40

9,59 – 9,20

40,1 – 41,0

7

58,1 – 58,5

4,39 – 4,25

9,19 – 8,80

41,1 – 42,0

6

58,6 – 59,0

4,24 – 4,10

8,79 – 8,40

42,1 – 43,0

5

59,1 – 59,5

4,09 – 3,95

8,39 – 8,00

43,1 – 44,0

4

59,6 – 60,0

3,94 – 3,80

7,99 – 7,60

44,1 – 45,0

3

60,1 – 60,5

3,79 – 3,65

7,59 – 7,20

45,1 – 46,0

2

60,6 – 61,0

3,64 – 3,50

7,19 – 6,80

46,1 – 47,0

1

61,1 – 61,5

3,49 – 3,35

6,79 – 6,40

47,1 – 48,0

0

≥ 61,6

≤ 3,34

≤ 6,39

≥ 48,1

 

 ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ  ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΩΝ  ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ ΓΙΑ  Τ.Ε.Φ.Α.Α.

 

ΒΑΘΜΟΙ

ΔΡΟΜΟΣ 200 μ.

ΑΛΜΑ ΣΕ ΜΗΚΟΣ

ΣΦΑΙΡΟΒΟΛΙΑ (6 kg)

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

20

≤ 26,5

≥ 5,15

≥ 11,00

≤ 31,0

19

26,6 – 27,0

5,14 – 5,00

10,99 – 10,60

31,1 – 32,0

18

27,1 – 27,5

4,99 – 4,85

10,59 – 10,20

32,1 – 33,0

17

27,6 – 28,0

4,84 – 4,70

10,19 – 9,80

33,1 – 34,0

16

28,1 – 28,5

4,69 – 4,55

9,79 – 9,40

34,1 – 35,0

15

28,6 – 29,0

4,54 – 4,40

9,39 – 9,00

35,1 – 36,0

14

29,1 – 29,5

4,39 – 4,25

8,99 – 8,60

36,1 – 37,0

13

29,6 – 30,0

4,24 – 4,10

8,59 – 8,20

37,1 – 38,0

12

30,1 – 30,5

4,09 – 3,95

8,19 – 7,80

38,1 – 39,0

11

30,6 – 31,0

3,94 – 3,80

7,79 – 7,40

39,1 – 40,0

10

31,1 – 31,5

3,79 – 3,65

7,39 – 7,00

40,1 – 41,0

9

31,6 – 32,0

3,64 – 3,50

6,99 – 6,60

41,1 – 42,0

8

32,1 – 32,5

3,49 – 3,35

6,59 – 6,20

42,1 – 43,0

7

32,6 – 33,0

3,34 – 3,20

6,19 – 5,80

43,1 – 44,0

6

33,1 – 33,5

3,19 – 3,05

5,79 – 5,40

44,1 – 45,0

5

33,6 – 34,0

3,04 – 2,90

5,39 – 5,00

45,1 – 46,0

4

34,1 – 34,5

2,89 – 2,75

4,99 – 4,60

46,1 – 47,0

3

34,6 – 35,0

2,74 – 2,60

4,59 – 4,20

47,1 – 48,0

2

35,1 – 35,5

2,59 – 2,45

4,19 – 3,80

48,1 – 49,0

1

35,6 – 36,0

2,44 – 2,30

3,79 – 3,40

49,1 – 50,0

0

≥ 36,1

≤ 2,29

≤ 3,39

≥ 50,1

 

 

 

ΒΑΣΕΙΣ 2019

Για να δείτε τις Βάσεις των ΕΠΑ.Λ. 2019 πατήστε εδώ: https://www.minedu.gov.gr/exetaseis-2/epal-m/anakoinwseis-epala/42624-27-08-19-anakoinosi-apotelesmaton-ton-panelladikon-eksetaseon-gia-eisagogi-stin-tritovathmia-ekpaidefsi-7